onsdag 11. november 2020

For dårlig håndtering av søppel

På dugnaden i oktober, gikk vi over søppelrommene og spylte søppelcontainerne. Det var en mildt sagt ubehagelig oppgave. I forkant hadde Renovasjonsetaten reagert på vond lukt og pålagt borettslaget å vaske containerne. Vi burde nok ha forstått at når Renovasjonsetaten, som er vant til litt av hvert, reagerer, da er det ille.

Kort tid før dette, rehabiliterte vi også søppelrommet i 2A. I den anledning måtte containerne stå ute, og styret var på forhånd svært spent på hvordan det skulle gå med tanke på forsøpling. Til vår store overraskelse viste det seg at det gikk fint å ha containeren ute. Det var da containeren ble satt inn igjen at det ble griseri. 

De vanligste feilene
Det mest alvorligste av det vi har observert er at søppel kastes rett ned i sjakten uten å være pakket inn i poser. Det gjelder både matrester og papir. Papir skal ikke engang kastes i søppelsjakten, men tas med ut til papircontainerne. Dernest må man bruke riktig pose til riktig type avfall. Her har vi sett mye rart. Se listen under. 

Noe av det som virkelig medfører ubehag og stank er dårlig håndtering av bleier. Tynne, skjøre bleieposer må ikke kastes ned i sjakten, men pakkes godt inn og kastes sammen med øvrig restavfall. 

Det er kanskje heller ikke alt som bør kastes fra øverste etasje og ned. Gå heller ned til andre etasje og bruk sjakten derfra. 

Alle poser må i tillegg knyttes godt igjen. Knuten må sitte ordentlig stramt slik at den ikke går opp.

Riktig pose til riktig type avfall
-    Matavfall skal i grønne poser
-    Plastavfall skal i blå poser
-    Restavfall skal i vanlige handleposer eller egne søppelposer
-    Papir skal kastes direkte i papircontainer ute, uten bruk av poser

Eksempler på hva slags type avfall som skal hvor

Se ellers vår side i Boligguiden for mer om håndtering av søppel.