Søppelhåndtering

Innholdsfortegnelse:
1 Mat-, plast- og restavfall i søppelsjakten
2 Papir og papp i papircontainerne
3 Fett og olje skal ikke i vasken
4 Riktig pose til riktig type avfall
5 Grønne og blå poser
6 Glass og metall
7 Klær og tekstiler
8 Juletrær
9 Minigjenbruksstasjon
10 Innsamlingspunkter
11 Mer informasjon om kildesortering


1 Mat-, plast- og restavfall i søppelsjakten
Alt som kastes i søppelsjaktene må være pakket inn i poser. Bleieposer må ikke kastes ned i sjakten, men pakkes godt inn og kastes sammen med øvrig restavfall.

Alle poser må knyttes godt igjen. Knuten må sitte ordentlig stramt slik at den ikke går opp.

2 Papir og papp i papircontainerne
Borettslaget har to områder med papircontainere. Ett ved Fjellgata 2E og ett ved Fjellgata 1.

Disse skal kun brukes for papir og papp. Ikke kast annet avfall eller plast her. Brett og/eller riv opp alle esker. Ikke sett igjen noe foran containeren. Dersom det ikke passer eller er fullt, ta med hjem eller kast på gjenbruksstasjonen i Sofienbergparken. Ikke sett igjen noe foran eller ved papircontainere.

3 Fett og olje skal ikke i vasken
Sørg for at minst mulig av fett og olje går i vasken. Hvis man for eksempel bruker varmt vann til å spyle ren en oljete stekepanne, vil etterhvert vannet bli avkjølt og oljen stivne og legge seg rundt avløpsrøret, mens vannet renner videre. Over tid vil fett og olje legge seg igjen i rørene og vil kunne bygge opp en blokkering som til slutt hindrer vannet i å renne. Det blir da oversvømmelser og det kan utløse kostbare reparasjoner.

Tørk av mest mulig med et kjøkkenpapir og kast dette i matavfallet.

4 Riktig pose til riktig type avfall
-    Matavfall skal i grønne poser
-    Plastavfall skal i blå poser
-    Restavfall skal i vanlige handleposer eller egne søppelposer
-    Papir skal kastes direkte i papircontainer ute, uten bruk av poser

Slik kaster du riktig


5 Grønne og blå poser
Grønne og blå poser fås gratis på matbutikkene. Nærmeste matbutikk får oss er Kiwi i Gøteborggata. Du får i butikk også kjøpt egne avfallsposer til restavfallet. Alternativt kan du bruke en vanlig handlepose for restavfallet, men det er billigere å bruke avfallsposer.

6 Glass og metall
Glass og metall skal ikke kastes i søppelsjakten sammen med restavfallet. Alt av glass og metall skal leveres til eget innsamlingspunkt. Nærmeste sted for oss er Sofienbergparken minigjenbruksstasjon.

7 Klær og tekstiler
Alt av tekstiler kan leveres i UFF- og Fretex-containere, eller ved gjenbruksstasjoner.  Dette gjelder også «plasttekstiler» og sko som inneholder plast. Tekstilene må være rene og tørre, men de trenger ikke å være i brukbar stand. Se oversikt lengre ned for hvor du kan levere.

8 Juletrær
Kommunen arrangerer hvert år en egen «juletrehenting». For oss er det vanligst å levere disse ved gjenbruksstasjonen i Sofienbergparken.

9 Minigjenbruksstasjon
Du kan levere svært mye ulikt avfall i Sofienbergparken minigjenbruksstasjon. For eksempel kan du her levere elektronisk avfall og farlig avfall som maling.

Du kan også levere eller hente ting til ombruk her.

Gjenbruksstasjonen har langåpent på tirsdag og torsdager.

10 Innsamlingspunkter
Nærmeste innsamlingspunkt for oss er Sofienbergparken minigjenbruksstasjon – markert med en stor sirkel på kartet nedenfor. Her kan det leveres både glass, metall, klær og tekstiler i containere som er tilgjengelig 24/7.

I nærheten av Rodeløkka fins det også flere andre innsamlingspunkter. De fleste av disse har beholdere for glass og metall, mens enkelte kun har for klær og tekstiler eller dette i tillegg.

Kort vei til gjenbruksstasjonen11 Mer informasjon om kildesortering
Hvis du vil vite mer, kan du se på Oslo kommune sine nettsider om hvordan kildesortere.