lørdag 4. mai 2024

Falske brannalarmer – Betaling for utrykning

Fra tid til annen går brannalarmen i hele bygningen og leiligheter berøres. Som oftest tilskrives dette til en «falsk alarm». I praksis er det da gjerne matlaging som har gått galt. En stekepanne med svidd mat eller en kjele som tørrkoker.

Hva skjer? 

Leiligheten fylles med røyk. Først går den lokale varsleren i leiligheten. Hvis du ikke gjør noe, så vil alarmen gå i hele oppgangen og så til slutt hele bygningen. 

Parallelt med at alarmen går til alle, går det også en varsling til Securitas. Det kan ende med at Securitas sender en patrulje til borettslaget. For denne utrykningen betaler borettslaget i underkant av 3 000 kroner. 

Hva skal man gjøre? 

For det første er det jo veldig mye man kan gjøre selv for å forebygge at alarmen ikke går. Pass på når du lager mat. Sørg for at du har en kjøkkenvifte som er i orden, at du har byttet fettfilter på denne og kullfilter. Hvis det er en gammel modell, så bør den kanskje byttes ut med en nyere. Husk at kjøkkenviftene ikke skal kobles til avtrekksventilen. 

Hvis alarmen likevel skulle gå, så må du først få kontroll på situasjonen i egen leilighet. Legg på lokk på stekepanne og kjeler, åpne vinduer og balkongdører for full utlufting. Ikke luft ut til oppgangen!

Og så har du noen få minutter på deg å tilbakestille alarmen ved brannsentralen i din oppgang. Det er ikke så vanskelig; Nøkkel i, vri om, trykk på «stopp». Ved brannsentralen er det nærmere instrukser. Si også i fra til styret, siden styret kan bli kontaktet av Securitas og da må vi være oppdatert på hva som har skjedd. Kanskje kan vi stoppe en uttrykning?

Hva hvis man ikke stopper alarmen? 

Borettslaget kan ikke fortsette å ta regningen for alle som kokkelerer og som ikke passer på. Det er også til stor ulempe for naboer og dyr, hvis man må evakuere leiligheten fordi brannalarmen går. 

Fremover vil styret derfor forbeholde seg retten til å sende regningen for utrykningen, videre til den leiligheten som har utløst alarmen. 

Styret håper at dette vil øke bevisstheten om brannalarmanlegget og at vi dermed får ned antallet falske alarmer. Vi vil igjen oppfordre alle beboere til å sette seg inn i branninstruksen på verksgata.no/brann. Det kan vise seg å være lønnsomt.

Røyk på kjøkkenet? Generert av ideogram.ai