Møll


Generelt har vi romslig med plass til oppbevaring i bodene våre, enten de er på kjeller eller loft. Bodene er også tørre og har relativt jevn temperatur. Et utmerket sted for oppbevaring.

Imidlertid fins det alltid en risiko for at det kan komme møll. Når møll først er inne, legger de eggene sine i mørke, uforstyrrede områder som skap, skuffer eller bokser hvor klær og andre tekstiler er lagret.

Alt som er laget av ull eller silke, enten det er hjemmestrikkede gensere i tykt garn, maskinstrikkede plagg, tynt ullundertøy, eksklusiv herrekonfeksjon eller staselige bunader er utsatt.

Forebygging
•    Rene klær - møll tiltrekkes av skitne klær. Sørg for bare å ha rene klær i skapet.
•    Hold tekstiler i forseglede poser - hvis du vil oppbevare stoffer og klær over en lengre tid, bør du lagre dem i forseglede poser eller vesker for å unngå at møll legger sine larver der.

Møll lever av keratin som blant annet finnes i ull og pels. Er tekstilene skitne og flekkete, blir de ekstra tiltrekkende. Matrester, svette og urin er mat for sultne larver.

Klesposer kan kjøpes på Clas Ohlson og andre steder, men sørg for at de er helt tette. Et gammelt triks er å bruke møllkuler av cedertre. Disse gir ut en svak lukt som møll ikke liker. Merk at lukten avtar over tid og kullene mister da effekt. De kan også avgi farge, slik at det ikke er alt tøy de skal ligge direkte på.

Bekjempning
Dersom det oppdages møll, sørg for å gå over alle tekstilene dine. Bruk støvsuger for å fange opp larver og egg. Knytt igjen og kast støvsugerposen etter bruk. Hvis tekstilene tåler 60 grader, vask de. Dersom de ikke tåler så høy temperatur, vurder frysing. 

Det fins egne limfeller å få kjøpt hos Clas Ohlson mot klesmøll.

Sprøyting vil sjeldent hjelpe, da dette ikke tar eggene.

Varsling
Generelt må du si ifra til styret om alt du oppdager av skadedyr, da det ofte kreves en koordinert innsats for å bli kvitt. Møll i fellesareal kan være vanskelig å bekjempe, og oppdages ofte ikke før skaden er gjort. Forebygging er derfor å foretrekke. Men tidlig varsling kan sørge for å redusere skadeomfanget. Styret kan varsle videre til andre beboere, slik at de kan få tatt sine forhåndsregler.